ספרים كتب Books

אפוריה, ארכיטקטורה של עצמאות

שיתוף

ירמי הופמן, הדס נבו-גולדברשט

שנה: 2017

מו"ל: המרכז לחקר המורשת הבנויה ע"ש אבי ושרה ארנסון, הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים, הטכניון

סדרה: מסמך

שפה: עברית

הספר אפוריה, ארכיטקטורה של עצמאות הוא הספר הראשון בסדרת מסמך של המרכז לחקר המורשת הבנויה ע"ש אבי ושרה ארנסון. הספר ממסגר את התקופה שבין הקמת מדינת ישראל למהפך הפוליטי שהתרחש ב־1977 והוביל לסיומו של עידן מפא"י ולשינויים מהותיים בחברה ובכלכלה הישראלית. הסגנון הברוטליסטי שאפיין את העשורים הראשונים למדינה היה ייבוא של אירופאי שהלך והתגבש עם סיומה של מלחמת העולם השנייה. הברוטליזם האירופאי התאפיין בחשיבה מחודשת על קנה המידה האנושי, על האמת האדריכלית המתגלמת בחומר ובקונסטרוקציה, על ערכים חברתיים, על יצרנות ויצירתיות. בהקשר הישראלי אומץ הסגנון כביטוי לתכליתיות, ל"ביצועיזם", לחשיבה צעירה, ישירה ונועזת והוא סחף את דור האדריכלים הצעירים שבגרו בשנותיה הראשונות של המדינה. בשנים אלה שימשה תל אביב כבירה לאומית דה־פקטו, של המדינה הנאבקת על עצמאותה וצביונה. תוך זמן קצר הפכה העיר הלבנה והמודרניסטית לשדה ניסויים אדריכלי. המטות המרכזיים של המוסדות הפוליטיים, הכלכליים והתרבותיים קמו בה בזה אחר זה ורובם ככולם בטאו בתפיסתם האדריכלית את המסורת העיצובית- הלאומית החדשה של בטון חשוף המשלב קנה מידה חריג בגודלו עם מראה "ממלכתי" חדש.

הכותבים מתארים באמצעות אוסף ייחודי של צילומים היסטוריים, הסברים, ניתוחים וחלוקה לסוגות אדריכליות, את מגוון מופעיו של הסגנון הברוטליסטי והשכבה האדריכלית החדשה שיצר בתל אביב.

הספר הוא פרי יוזמה ומחקר של שני גופים: המרכז לחקר המורשת הבנויה ע"ש אבי ושרה ארנסון הפועל בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון ומעבדת המחקר של בית ליבלינג בתל אביב.

> פרק מהספר: ברוטליזם שלנו / ירמי הופמן

מס' עמודים: 367

עורכת מדעית: שני שילה
עורך: עידו איתן
עורכות ומעצבות גרפיות: סטודיו דנה והילה


רישום ביבליוגרפי: הופמן, י', נבו-גולדברשט ה' (2017). אפוריה, ארכיטקטורה של עצמאות. חיפה: הטכניון.

הירשם לקבלת מידע