תערוכה  المعارض Exhibition

המרכז לחקר המורשת הבנויה ע״ש אבי ושרה ארנסון בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון מקדם מחקר מעמיק של התכנון הפיזי, העיצוב האדריכלי והנופי, וטכנולוגיות הבניה, שהוטמעו בנוף הבנוי מהתקופה העתיקה ועד ימינו. הדיון ברבדים השונים של המורשת הבנויה נעשה מתוך עמדה אתית המעמידה לבדיקה מחודשת את המוכר, הברור והמובן מאליו. ראייה ביקורתית זו עומדת בבסיס התערוכה הראשונה שקיים המרכז ב־2018, באולם הארכיטקטורה בבניין ההיסטורי של הטכניון, במטרה לבחון את אוסף המפות של גוטליב שומאכר שבטכניון בראי מחקר עדכני.

התערוכה המקוונת "חיפה, השער למזרח" מציגה את חומרי התערוכה המקורית – את המפות אותן הכין שומאכר לחיפה ולמרחב הצפוני של פלסטין-ארץ ישראל כמנוע לתהליכי המודרניזציה והאורבניזציה של האזור בשלהי התקופה העות׳מאנית.

את התערוכה אצרה קרן בן הלל, אמנית פעילה, אוצרת של תערוכות העוסקות בהיסטוריה ואמנות. התערוכה היא פרי מחקר לתואר שני, בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, בהנחייתה של ד"ר יעל אלואיל. בן הלל חקרה את אוסף המפות, הסקיצות והתכניות האדריכליות של שומאכר ובחנה מחדש את אלבומי הצילומים אותם ערך באופן כרונולוגי וליווה בכותרות המעידות על הדרך שעשה כדי לאסוף את המידע הנחוץ למיפוי.

חומרים גרפיים נדירים שמרביתם נחשפים לציבור בפעם הראשונה: מפות היסטוריות, סקיצות למפות בכתב יד, בעפרונות וצבע ותכניות אדריכליות, שיצר הארכיטקט והקרטוגרף גוטליב שומאכר (18571925) מוצגים בתערוכה. כמו כן מוצגים צילומים אשר צולמו על ידי שומאכר ואנשי צוותו, המתעדים את מסעות הסקר והמיפוי שערך במרחב הלבנט בשלהי התקופה העות'מאנית. הצילומים והמפות, אשר נמצאו בתהליך הארגון מחדש של אוסף המרכז לחקר המורשת הבנויה על שם אבי ושרה ארנסון בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון, וכן המפות מאוסף הארכיון ההיסטורי ע"ש נסיהו בספריה המרכזית ע"ש אלישר בטכניון, מאפשרים הצצה נדירה אל העבר המקומי והאזורי.

על התערוכה

קרן בן הלל, אוצרת התערוכה מציגה מרחב הגיאוגרפי לחופו המזרחי של הים התיכון עם התמקדות בעיר הנמל הקוסמופוליטית חיפה, כשער וגשר בין הים התיכון אל

קרא עוד »