איה אבו-סאלח, ליאור בנימין, דניאל גואטה, רנאד דיב, דימה זהראן, לירן חורי, רים מוסטפא, שרה מורגיא, מרים סרור, לובנא עאסף, אסיל שלבי I תשע"ח, 2017
בעיבורו של הכפר מעיליא בגליל המערבי מצוי מבצר המלך. זהו מבנה שהוקם על ידי צלבנים פרנקים במאה ה־12. במאה ה־18 שימשו חורבותיו גלעין להתיישבות הנוצרית של הכפר הנוכחי. בחזית הצפונית של המבצר, שנוכחותו המרשימה מורגשת היטב בכפר גם כיום, בוצעו עבודות שיקום בידי רשות העתיקות, יחד עם הארכיאולוג ד"ר רביע חמיסה, בן מעיליא, מאוניברסיטת חיפה. את העבודות מימנו תושבי הכפר.
המחקר המופיע במסמך זה הוכן במהלך נובמבר–דצמבר 2017 במסגרת סטודיו בתכנון לתלמידי שנים ג'- ד' המתעניינים בסביבה ההיסטורית הבנויה והנופית, ובקשרי הגומלין בינה לבין קהילות מקומיות בעבר ובהווה. הסטודיו, בהנחייתה של אדר' רות ליברטי-שלו, התקיים בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון בסמסטר חורף 2017–2018, בתמיכת ובליווי החממה החברתית, ובשיתוף פעולה עם גורמים רבים בכפר מעיליא.
בראשית נובמבר 2017 התקיימה במעיליא סדנת שימור בת שלושה ימים, פרי שיתוף פעולה בין הפקולטה לארכיטקטורה והחממה החברתית בטכניון, אוניברסיטת חיפה, המועצה המקומית מעיליא, תיכון נוטרדאם במעיליא ורשות העתיקות. בסדנה השתתפו 22 סטודנטים לאדריכלות מהטכניון ו־18 תלמידי התיכון הטכנולוגי נוטרדאם. מטרת הסדנא היתה להנגיש לסטודנטים את מכלול המבצר והכפר כתוצר מורכב של תרבות ומסורות חומריות וטכנולוגיות, ובעזרת המידע שאספו לבחון את מקומה של מורשת זו בזהותם של תושבי מעיליא בהווה ובעתיד.
הסדנה התמקדה במבצר המלך וכללה סיור במספר אתרים בכפר, תרגיל תיעוד וזיהוי מפגעים ברישום, התנסות בהכנת חומרי מליטה, והתנסות בעבודת שימור. במקביל להבנת ההקשר הפיזי של האתר, ראיינו תלמידי הטכניון תושבים המתגוררים בשטח המבצר ובסביבותיו. ממצאי ראיונות אלה מתומצתים בניתוח התפתחות הבעלויות במבצר בפרק 2. במפגש שנערך בכפר בהשתתפות ציבור הגיעו כ־30 תושבים שחלקו עם הסטודנטים את ידיעותיהם על הכפר, על המרחב הקיים, ואת חזונם למעיליא. ממצאיו של דיון זה כלולים בפרק 3 של מסמך זה. המידע הכלול בתיק זה הוא מחקר ראשוני וחלקי בלבד שבוצע על ידי סטודנטים כחלק מתהליך לימודי.
מחקר ראשוני זה יכול לשמש בסיס להכנת תיק תיעוד מלא ומקצועי שיסייע בהמשך תהליך השיקום והשימור של מבצר המלך ומרכזה ההיסטורי של מעיליא.
מנחה: אדר' רות ליברטי-שלו
ליווי וייעוץ: ד"ר רביע חמיסה
פוטוגרמטריה: מיקי פלג, רשות העתיקות