אירועים أحداث Events

הכינוס הארצי ה־5 לשימור מורשת התרבות
רב־שיח – מורשת העיר חיפה
// 7.10.2021

שיתוף

העיר חיפה היא צומת ים תיכוני מרתק המשלב בזהותו הפיזית, החברתית והפוליטית השפעות קולוניאליות, מרכז אירופאיות ומזרח תיכוניות. לאחרונה החלה לפעול במסגרת המרכז לחקר המורשת הבנויה ע"ש אבי ושרה ארנסון בפקולטה לארכיטקטורה בטכניון קבוצת מחקר ישראלית-אירופית-מזרח תיכונית העוסקת באדריכלות, תכנון ובנייה שהתגבשו בחיפה במהלך המאה ה-20. השיח המתקיים במסגרת זו מפגיש חוקרים מקומיים ואירופאים המתמקדים במקרי בוחן מגוונים ובפועלם של סוכנים מקצועיים כגון: אדריכלים, מהנדסים, מתכנני ערים, אדריכלי נוף ואמנים המזוהים עם ארגונים ציוניים, יזמים ערבים, וקבוצות אידיאולוגיות שעסקו בתכנון ובנייה במרחב המתחדש של חיפה. במקביל, מתקיים בעירייה ובארגוני השימור איקומוס ודוקומומו דיון סוער בנוגע לערכים עליהם יש להשתית את מועמדותה של חיפה כאתר מורשת עולמית של אונסקו, כאתר עצמאי או כחוליה בהגשה סדרתית. את שני הדיונים הללו נשלב ברב שיח.   

נתמקד בהיסטוריה האדריכלית והתכנונית של חיפה, המסמנת את העיר כתווך גיאוגרפי, טמפורלי ומדיני בתהליכי מודרנה אזוריים. גיאוגרפית היא נטועה בלבנט—אזור גיאוגרפי במזרח הים התיכון שהיווה ממשק בין הקולוניות לבין המטרופול האירופאי. בדיון נבחן את מקומה על רשת גלובלית היסטורית, בעיקר של ערי נמל ומוקדי התפתחות כלכלית. טמפורלית, נחקור את התפתחותה בתווך שבין דעיכת האימפריות להקמתן של מדינות לאום פוסט-קולוניאליות. המנדט הבריטי, בהגדרתו יצור כלאיים פוליטי, פיתח את חיפה כעיר העתיד, עיר הזדמנויות משוחררת ממחויבות ל״מקומות קדושים״, אותה חלקו שווה בשווה יהודים וערבים. ננסה לבחון את השפעת ״החלוקה״ של האו״ם על העיר—המלחמה, העצמאות המדינית של ישראל, הנכבה הפלסטינית והשפעתם על מאבקים חברתיים ועדתיים. במילים אחרות, נלמד את המעבר הטעון בין עולם קולוניאלי גלובלי, לנוף העירוני שהתהווה לאחר חלוקת האזור ליחידות לאומיות.   

הרב שיח ישפוך אור על המורשת האדריכלית המורכבת והמגוונת של העיר, יתהה על תהליכי נטישת העבר שהתחוללו בה והנרטיבים שנעדרו עד כה מההיסטוריוגרפיה האדריכלית, ויבחן את הפוטנציאל האזרחי שלה כיום כעיר מעורבת. בעיקר, נסעיר מוחות לגבי אותן שאלות מחקריות שיכולות להיות תשתית לדיון בערכים ההיסטוריים שניתן להעצים כמורשת עירונית שתעמוד בבסיס ההכרה בה כעיר מורשת עולם. 

הנחייה: פרופ"ח אלונה נצן-שיפטן

משתתפים:
פרופ' עומרי בוהם
ד"ר נדים כרכבי
אדר' עינב שחורי
ד"ר עורווה סויטאת
אדר' גיורא סולר

> לפלייליסט של האירוע בערוץ היוטיוב של הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון

הירשם לקבלת מידע

אירועים אחרונים